Grzyby kiszone z kapustą

Składniki:
30 dkg kiszonych grzybów, 30 dkg kiszonej kapusty, 1 cebula, 4 łyżki oleju lnianego lub oliwy, 2 łyżki cukru, pół łyżeczki mielonego pieprzu
Wykonanie:
1. Grzyby przelać na sicie zimną wodą i pozostawić aby odciekły, potem pokroić je na paski.
2. Kapustę odcisnąć z soku i pokroić.
3. Cebulę drobno pokroić i przelać wrzątkiem - osączyć i wystudzić.
4. Grzyby, kapustę i cebulę wymieszać z cukrem i pieprzem.
5. Dodać olej, wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut.




Ziemniaki faszerowane grzybami suszonymi


Składniki:
6-8 dużych ziemniaków (po 1 na osobę), 10 dkg suszonych grzybów, 10 dkg bryndzy, 1 cebula, 1 łyżka masła, sól, pieprz, 0,5 szklanki śmietany,1 łyżeczka mąki, koperek
Wykonanie:
1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, wydrążyć środek i ułożyć na blasze.
2. Farsz: namoczone, ugotowane i posiekane grzyby mieszamy razem z posiekaną i przyrumienioną na maśle cebulą, dodajemy rozgniecione środki ziemniaków i bryndzę; solimy.
3. Farsz nakładamy do ziemniaków i wkładamy do gorącego piekarnika.
4. Pieczemy 30 min., polewamy śmietaną z rozmąconą mąką i zapiekamy jeszcze 10 min.
Podajemy z kefirem z pieprzem.


grzybki, grzybki, grzybki...
Dodany: 26.10.2009 11:19:47 przez ArturK2 (3.58)




Komentarze (1)
Pokaż profil migus27
no tak, czasem też lubę się wybrać na grzyby, trzeba tylko wiedzieć gdzie
dodany przez: migus27 (2.83)   kiedy: 2009-10-26 23:21:38


Zaloguj się aby dodać komentarz. Zarejestruj się jeżeli nie posiadasz jeszcze konta.
O Mnie
Pokaż profil ArturK2
ArturK2 (3.58)
mężczyzna, lat 43, Leszno, Polska
ale ostrzegam - profesjonalnym kucharzem nie jestem :)


Poprzednie Wpisy


Kto Obserwuje Tego Bloga?
Wszystkich obserwujących: 1

Blogi innych użytkowników
Pokaż profil
Pokaż profil
Pokaż profil
Pokaż profil
Pokaż profil
Pokaż profil